Nyheter

Växer i ny belysning

Växer i ny belysning

Hundratals nya armaturer. – Både bättre och billigare belysning för blommorna, konstaterar Sven Reinholdsson på Elektro-Emanuel och Bo Nilsson, VD och delägare i blomsterföretaget.


Julens blommer badar i nytt ljus på Frillesås Handelsträdgård. Såväl starkare som mer energibesparande:
– Vi har nog satt upp över 500 nya lampor och det blir tusentals innan allt är färdigt, säger Bo Nilsson VD och delägare i blomsterodlingen med anor från 1936.

Att öppna dörren till ett av växthusen är en bländande upplevelse. Inte bara inför havet av 60 000 julstjärnor utan även den starka belysningen. Här har gamla uttjänta armaturer med uppåt 30 år på nacken bytts mot mera moderna solersättningslampor:
– Istället för fem behövs nu bara tre armaturer på samma yta, förklarar Elektro-Emanuels Sven Reinholdsson den nya belysningens förtjänster. Redan vid första omgångens utbyte dök också elförbrukningen till hälften:
– Till en del handlar det om att de gamla armaturerna drog mer ström än motsvarande nya skulle ha gjort, men besparingen ska bli drygt 40 procent, grovt räknat betalar sig den nya belysningen på mindre än sex år, fortsätter Sven Reinholdsson. Bo Nilsson hoppas också kunna byta armaturer i alla växthus, en yta på toalt 8 000 kvadratmeter:
– Nu går det ju att få stöd till energieffektiviseringar och fortsätter det så blir det nytt ljus överallt, det handlar om 1000-tals lampor, säger han.
Att byta belysning är heller inte något nytt för handelsträdgården:
– Vi är nog inne på tredje generationens lampor nu, konstaterar Bo Nilsson.
Och det verkar prunkande julstjärnor och julrosor klart nöjda med i avvaktan på transport till butiker runt om i landet.