Nyheter

Unikt arv bygger för framtid

Unikt arv bygger för framtid

– Det blev jättebra, säger Anders Larsson, teknisk chef på Världsarvet Grimeton om den nya lokalen för radioamatörer där Elektro-Emanuels Emil Andersson gjorde installationen.

SK6SAQ anropar och lyssnar! Från en helt nyinstallerad lokal vid Världsarvet Grimeton.
– Vi ska utveckla vår publika verksamhet och detta är ett steg på vägen, säger Anders Larsson, teknisk chef på den unika anläggningen.
Radiostationen i Grimeton är den enda fungerande elektromagnetiska långvågssändaren i världen för telegrafi. Byggd i början av 1920-talet med sina sex torn är den helt unik. Något man i Stiftelsen Världsarvet Grimeton nu ska utveckla och nyttja:
– På ett underhållande sätt vill vi få fler att upptäcka platsen som kan ses som en första sms-maskin, säger Anders Larsson som hoppas på att de 10 000 årliga besökarna kan bli många fler.
Ombyggnaden av ett garage till en utställningshall om Grimetons historia har precis börjat. Därför fick stationens radioamatörer flytta ut därifrån till en 20 kvadratmeter nybyggd modul intill med tre operatörsplatser. Under några veckor i oktober installerades el och teknik av Emil Andersson på Elektro-Emanuel. Ett jobb som arbetsledare Björn Johnsson betecknar som smått unikt:
– Det är ju ovanligt med så mycket elinstallationer i en sådan liten lokal, konstaterar han.
I början av december bjöds också barn in för att kontakta Tomten via radion därifrån.
– Vi är väldigt nöjda med den nya lokalen, Elektro-Emanuel har lyssnat in vad vi vill ha väldigt bra, säger Anders Larsson.
I maj räknar man med att även öppna upp den nya utställningshallen för besökare