Nyheter

Superkoll på Kungsmässans elförbrukning

Superkoll på Kungsmässans elförbrukning

Lyckat KNX-projekt. Konstaterar Tobias Andersson, Elektro-Emanuel, Anders Nilsson, Aranäs, Jens Börjesson, Elektro-Emanuel och Marie Markander Mann, Aranäs

Alla 90 butiker på Kungsmässan i Kungsbacka har fått nya elmätare. Kopplade till KNX-systemet ger de fastighetsägaren Aranäs en unik överblick av elförbrukningen: – Mycket mer överskådligt, vi kan snabbt och enkelt se mönster i förbrukningen som inte gick tidigare, säger Marie Markander Mann, redovisningsansvarig på företaget.
Under flera veckor i höstas jobbade fyra elmontörer i Kungsbacka några intensiva morgontimmar varje dag med att byta ut alla mätarna.
– För att göra detta måste butiken vara strömlös, därför måste jobbet vara klart före klockan tio varje dag då butikerna öppnade, berättar Jens Börjesson, som hjälpt till med montering och programmering av KNX-mätarna. Liksom tidigare betalar butikerna för den ström de konsumerar. Med den nya tekniken har detta dock blivit både exaktare och enklare. Mätvärdena generar mejl på datorn eller telefonen:
– Vi slipper manuell avläsning och kan när som helst se förbrukningen i realtid, vi vinner mycket i tid och i slutändan tror jag det blir billigare för alla parter, säger Anders Nilsson, fastighetstekniker på Kungsmässan. Förutom att elmätningen rationaliserats innebär också kopplingen till KNX-systemet att fler funktioner kan automatiseras:
– Exempelvis kan belysningen tändas upp vid inbrottslarm eller att allt släcks när man larmar på, berättar Tobias Andersson, Elektro-Emanuels filialchef i Kungsbacka. Det nya mätsystemet kördes igång under senhösten och erfarenheterna är hittills klart positiva. Liksom framtidsutsikerna; allt som kan anslutas till KNX-systemet:
– Det är nog nära på obegränsat vilka funktioner som kan fås in i systemet, så de framtida möjligheterna är många, konstaterar Anders Nilsson, fastighetstekniker på Kungsmässan där man nu har stenkoll på elförbrukningen.