Nyheter

Skolor på löpande band i Kinna

Skolor på löpande band i Kinna

En splitter ny matsal möter eleverna på Strömskolan i höst. Ledande montören Simon Jerebko kan packa ihop sin utrustning och starta på ny kula i nästa stora skolprojekt i Kinna – bygget av nya Lyckeskolan.

– Det har fungerat väldigt bra här och vi blir samma gäng där, säger han.
Skolbyggena i Marks kommun är ett partneringprojekt med Skanska i spetsen. Under ett år har Strömskolan byggts både om och ut. Ett nytt skolhus med klassrum, salar för musik och hemkunskap har uppförts. Svanenmärkt med speciella krav på material och utförande. Och i befintliga skolhuset intill är ett nytt tillagningskök och matsal något av kronan på verket i renoveringen.


– Skolan har ju varit igång samtidigt med bygget så det har varit en del extra att tänka på, att ha låsta dörrar exempelvis, säger Simon Jerebko.
Han prisar den ordning och reda på arbetsplatsen som underlättat projektet. Det gör också Erik Glansin, projektledare på Marks kommun och beställare av jobbet:
– Vi har haft en väldigt bra dialog och gott samarbete med entreprenörerna, ordningen som rått på arbetsplatsen har förstås också haft stora säkerhetsfördelar, säger han.
Strömskolan är dimensionerad för 380 elever men bara en bit därifrån pågår för fullt förberedelserna för en nästan dubbelt så stor skola – för drygt 600 högstadieelever.
– Det blir såklart en upptrappning för oss, säger Morgan Svensson, projektledare på Elektro-Emanuel.
Det är också ett tidsmässigt betydligt längre projekt. Först höstterminen 2021 planeras skolan öppna för eleverna. Förutom sedvanliga skollokaler inryms också idrottshallar med plats för publik liksom en aula för teater och musik även utanför skoltid.
– I huvudsak blir det samma entreprenörer och det borgar ju för att man kommer att jobba bra ihop, säger Erik Glansin på Marks kommun.