Nyheter

Nytt bidrag ska stoppa energitjuvar

Nytt bidrag ska stoppa energitjuvar

Fastighetsägaren Bertil Lundgren var först ut med att utnyttja Region Hallands nya bidrag för energikartläggning, utförd av Jarl Nilsson.

Mindre företag i Halland kan nu få bidrag till att hitta ”energitjuvarna”. Det nappade ägaren till Scapa-huset i Träslövsläge på. – Som fastighetsägare måste man alltid titta på kostnader, när energinotan stiger vill man ju gärna veta varför och göra något åt det, säger Bertil Lundgren.

Därför beställde han en kartläggning av hur energin används i den nästan 2 000 kvadratmeter stora fastigheten som rymmer en rad olika företag, allt från lager till gym. Det är en gedigen genomgång av huset som Elektro-Emanuels energiexpert Jarl Nilsson nu presenterat. Utredningen visar att det förbrukas betydligt mer el än nödvändigt. Med tio olika åtgärder skulle förbrukningen kunna sänkas med 50 procent. Det handlar exempelvis om investeringar i styrsystem, värmepumpar, tidur, belysning och – solceller. Satsningar som skulle ge en lönsamhet på allt från åtta till 1 520 procents årlig av kastning. I genomsnitt 11 procent årligen för samtliga åtgärder:
– Det är ju en avkastning man inte hittar så ofta, rätt så imponerande, tycker Bertil Lundgren. Av åtgärdslistan är det bara solcellerna, den största utgiftsposten, för dryga 300 000 kronor han vill ta en funderare på:
– Det övriga tycker jag absolut ska göras, en del omgående, anser Bertil Lundgren. Att nu ha fått en total bild av fastighetens tillstånd ser han som väldigt värdefullt:
– Jag är verkligen jättenöjd, nu har man något att utgå ifrån, menar han. Kartläggningen av Scapa-huset är också den första utifrån Region Hallands nya bidrag till företag som förbrukar mindre än 300 MWh per år. De kan sedan i våras få upp till 30 000 kronor för att kartlägga sin förbrukning:
– Vi ville gärna också få med mindre företag och är ensamma i landet om detta, berättar Jonas Möller Nielsen, samordnare på Region Hallands energikontor. Han räknar med att ett 20-tal företag ska kartläggas på liknande vis i regionen:
– Det har visat sig att det som regel alltid går att spara energi, och att det dessutom är väldigt lönsamt, få känner till detta, men vi vill sprida budskapet, säger han. Vilket också är Jarl Nilssons bild:
– Inte sällan har besparingarna i verkligheten blivit större än vi räknat med, energiåtgärder är inte bara lönsamma utan även väldigt bra för miljön med drastiskt minskade koldioxidutsläpp, säger han.