Nyheter

Mikael säger hej då efter 45(!) år

Mikael säger hej då efter 45(!) år

– Det har varit väldigt omväxlande och händelserika år, säger Mikael Albrektsson som snart gör sin sista arbetsdag efter 45 år på Elektro-Emanuel.

För 45 år sedan startade Mikael Albrektsson sin bana på Elektro-Emanuel. Nu är det snart dags att lägga verktygen på hyllan och övergå till pensionärsliv.
– Det har hänt otroligt mycket, arbetsmiljön har förbättrats, installationerna har blivit mycket mer tekniskt avancerade och företaget mycket större, summerar han inför finalen. Bygget av nya bostäder i utkanten av Varberg blev en av de första arbetsuppgifterna 1976:
– Vi var ett litet gäng som jobbade med att dra kuloledningar, ville vi nå upp till taket
gällde det att bygga ställning och slagborrmaskinen var man tvungen att pressa för allt man var värd, berättar han. Han beskriver hur verktyg och utrustning sedan undan för undan förbättrats och blivit allt mer tekniskt avancerade:
– Nu är ju det mesta man installerar programmerbart, då var ju inte mobiltelefonen
ens uppfunnen, och lönen levererades kontant i kuvert var 14:e dag, fortsätter han Mikael kom tidigt att arbeta på olika entreprenader och hamnade rätt snart som självklar servicemontör på industrier som Swedish Oat i Bua och Varberg Timber.
– De senaste 25 åren har det mest blivit jobb på de industrierna, man har skött sig själv och försökt lösa allt på bästa sätt, rätt mycket ensamjobb, säger han. Trots sina 45 år i elektrikeryrket har han heller aldrig råkat ut för att få en strömstöt.
– Nej, det har jag klarat mig ifrån som tur är, säger han. Han ser också tillbaka på ett jobb som varit varierande och utvecklande, men även haft sina utmaningar:
– Utejobb i kyla har ju inte varit så kul ibland, händerna har tagit stryk…
Snart gör Mikael Albrektsson sin sista arbetsdag och då står pyssel med huset i Gödestad, skogen i Säm och kanske en golfrunda på programmet. Fast en del av honom stannar ändå kvar på företaget. I form av sonen Jesper, anställd sedan några år på Elektro-Emanuel.