Nyheter

Ljuset på unik utställning av populära bitar

Ljuset på unik utställning av populära bitar

– Lego är vansinnigt roligt, när man väl börjat bygga rullar det bara på, och vissa byggen blir ju
häftiga, säger Per Johansson om sin maffiga bulldozer…

En julklapp för fem år sedan förändrade livet för Per Johansson – då VD i C-R Johanssons åkeri i Varberg. Paketet innehöll en byggsats i Lego. Nu öppnar han en egen unik utställning med hundratals avancerade legobyggen.
– Jag blev fast, det är väldigt roligt, tiden bara rinner iväg när man bygger, säger han.
Lokalen i Varbergs galleria är på 150 kvadratmeter och fylld till brädden av legobilar, tåg, kända byggnader, Star Wars-figurer och mycket annat. Exempelvis en alldeles naturtrogen brödrost… Först började Per ställa sina objekt på hyllor hemma i huset. Men samlingen växte snabbt, särskilt efter försäljningen av åkeriet 2017.
– Jag flyttade ut till en mindre lokal tidigare, men här får jag plats och kan ställa ut objekten på ett vettigt sätt, säger han.
Utställningen belyses av spottar, installationer som Elektro-Emanuels arbetsledare Björn Johnsson inte ser som speciellt märkvärdiga, bortsett från vad som ska belysas:
– Fantastiskt kul att få hjälpa till i ett så pass unikt arrangemang, säger han.
Såvitt bekant är Lego-utställningen i Varberg den största någonsin i landet:
– Jag känner i alla fall inte till någon liknande, säger Per Johansson.
Den som till äventyrs trodde att Legobyggen bara är skal tas snabbt ur den villfarelsen. Här demonstrerar Per Johansson bilar med kraftfulla motorer, svepande vindrutetorkare och andra finesser förknippade med förlagan. Byggsatserna köper han oftast på säljsajter som exempelvis Tradera:
– Helst ska det vara nytt, begagnade satser kan sakna någon bit, det är förargligt, säger han.
Utställningen kommer nu att vara öppen i första hand under december.