Nyheter

Ljus som livar upp

Ljus som livar upp

– Ett fantastiskt lyft för butiken, anser säljaren Kenneth Johansson efter installationen av ny belysning som letts av Björn Johnsson på Elektro-Emanuel.

Ljusets betydelse för mående och affärer kan knappast underskattas. Det anser Kenneth Johansson, butikssäljare på Varberg Trä, sedan ny belysning installerats i butiken:
– Vi har blivit piggare och kunderna hittar det man söker, säger han.

Sedan de gamla varmvita lysrören bytts ut till nya på 4000 Kelvingrader och LED-spottar riktade mot varorna satts upp har butiken skiftat utseende:
– Den ser öppnare och mer inbjudande ut, ibland känns det som om solen lyser in, skillnaden är jättestor, konstaterar Kenneth Johansson.
Även kunderna har upptäckt och kommenterat förändringen:
– De ser ju att något har hänt och framförallt syns ju varorna nu, vissa grejer härinne såg ju knappt kunderna tidigare, fortsätter han.
Att ljuset har stor betydelse för hälsa och välmående är väldokumenterat. För några år sedan konstaterade 13 europeiska forskare att ljus hade direkta effekter på humör, vakenhet och uppmärksamhet. Exempelvis att vissa våglängder av blått ljus var viktigt för att man skulle känna sig pigg. Däremot kunde ljusintensiteten sänkas på kvällen till varmare toner av ljus, menade forskarna i rapporten som publicerades av Lunds universitet.
– I hemmiljö passar det fortfarande bra med varmvitt ljus, medans det i andra miljöer, som butiker, kontor och liknande många gånger blir bättre med kallvitt, säger Björn Johnsson, arbetsledare på Elektro-Emanuel i Varberg.
I butiken hos Varbergs Trä planerar man nu gå vidare och installera den lyckade belysningen även i andra delar av lokalerna.