Nyheter

Livsviktigt jobb i växande fabrik

Livsviktigt jobb i växande fabrik

Blivande ambulanskaross i utbyggd fabrik. Fr v Christer Ingvarsson, arbetsledare på Elektro-Emanuel som stått för installationerna, Lars Perbo, teknisk chef och Susanne Svedberg, vd på Faiber i Skene.

Kolfiber är komponenten när ambulansen tar form. Faiber Komposit i Skene växer och tillverkar 100-talet karosser till det livsviktiga fordonet årligen.
– Det är vår största produkt i dag, konstaterar Lars Perbo, teknisk chef på företaget.
För 40 år sedan startade han verksamheten i en liten källarlokal. Då med tillverkning av motorcykelkåpor. Nu är fabriken precis utbyggd till 6 000 kvadratmeter med en mängd olika produkter på programmet. Exempelvis komponenter till husbilar, limousiner, begravningsbilar och karosser till Volvoambulanser.
– Fördelarna med komposit är styrkan, korrosionsbeständigheten och den låga vikten, säger Lars Perbo.
Jämfört med metall väger karossen i komposit bara en tredjedel. Tillverkningen sker med injiceringsteknik och är helt sluten. Till gagn för miljön såväl inne som ute.
– Vi jobbar hela tiden på att utveckla tekniken och göra produktionen mer effektiv och optimal, fortsätter han.
Ett exempel är investeringen i en ny vattenjetrobot. En ”högtrycksspruta” som med 3 000 bars tryck ”borrar” nödvändiga hål i detaljerna. Den avancerade tekniken kräver förstås elinstallationer och underhåll. Här kommer Elektro-Emanuel in i bilden. Senast med installationer i utbyggnaden av fabriken.
– Vi är nu ett av landets största företag i branschen, och det är förstås viktigt att ha bra och nära samarbete med andra företag som vi är beroende av, menar Susanne Svedberg, vd på Faiber.