Nyheter

Kunskapslyft för världsarvspublik

Kunskapslyft för världsarvspublik

Glad trio kollar bildarkivet. Fr v Camilla Lugnet, vd på stiftelsen samt Elektro-Emanuels Emil Andersson och Björn Johnsson.

Världsarvet i Grimeton satsar på att nå ut. Inte bara via de unika masterna utan nu också i from av en spännande utställningslokal:
– Vi vill få besökarna att förstå detta fantastiska kulturarv, säger Camilla Lugnet, vd för Stiftelsen Världsarvet Grimeton.


Tidigare i år öppnade en liten lokal för radioamatörer och nu denna publikfriande utställningshall. Åter igen har Elektro-Emanuel som stått för installationerna. På en plats där man inte bara kan bekanta sig med de 100-åriga masternas historia utan även exempelvis själv sända telegram med morsealfabetet. Eller lyssna på radiomeddelanden, läsa telegrammet om Krügerkraschen 1931 och mycket mer. Det finns att göra några timmar i det före detta garaget som genomgått en gedigen förvandling till denna smakfullt smyckade utställningshall.
Ifjol besökte 11 000 världens enda fungerande långvågssändare med 100 år på nacken. I sommar hoppas Camilla Lugnet på fler:
– Det heter ju att man ska hemestra i år, så vi vill ju gärna få visa fler allt som finns här, att man ska förstå den här platsen, vilket kanske inte är alldeles så lätt, säger hon.
Hon hoppas utställningen ska hjälpa till med detta. Och för dem med rörelsebehov finns både möjlighet till klättring i tornen, eller en tur i nybyggda hinderbanan.
Camilla Lugnet är entusiastisk över bland annat Elektro-Emanuels engagemang i projektet:
– Det har varit en fröjd att se, nu ingår till och med själva elinstallationerna i utställningen, säger hon…
Nästa steg blir nu att göra sändarsal och labb mer tillgängliga för besökarna.