Nyheter

Kungsbacka: Säkrar larm på mässan

Kungsbacka: Säkrar larm på mässan

Uppåt 100 adressenheter byts ut på Kungsmässan. – Merparten finns i butiker, utmaningen är ju att störa så lite som möjligt, säger Jens Börjesson som jobbar med projektet.

Elektro-Emanuel tar över driften och moderniserar anläggningen för brandlarm på Kungsmässan. Arbetet med att byta ut installationerna beräknas pågå under flera veckor.
– Roligt att få det här förtroendet att modernisera och ta ansvar för anläggningen, säger Tobias Segerström, arbetsledare i Kungsbacka.

Redan i februari började förberedelserna med att installera nya centraler för brandlarmet:
– Sedan startar utbytet av adressenheter och att lägga över slingor till de nya centralerna, men hela tiden måste det befintliga larmet vara i drift, berättar Jens Börjesson som jobbar med projektet.
Totalt handlar det om 11 slingor som ska flyttas över i etapper. Samt cirka 700 larmpunkter och lika många detektorer som övervakar brandsäkerheten i mässans 90 butiker. Befintliga detektorer kan till viss del behållas, men omkring 90 adressenheter måste bytas ut:
– Många sitter i butikerna så därför måste vi även in där och jobba, det gäller att göra detta med minsta möjliga störning för dem, konstaterar Jens Börjesson. Kungsmässan är ett mycket populärt handelscentrum men fem miljoner besökare och 1,6 miljarder kronor i omsättning under 2017. Två år i följd har den blivit vald till landets bästa Citygalleria. En pågående utbyggnad ska nu också ge plats för ytterligare 20 butiker på Kungsmässan i Kungsbacka. Husägare Peter Liljeberg flankerad av Elektro-Emanuels team fr v Björn Johnsson, Kenneth Klang och Emil Johansson som installerat high-tech i villan från 1960 som grundligt förnyats – såväl på utsidan som insidan…