Nyheter

KNX – suveränt för kontroll och styrning

KNX – suveränt för kontroll och styrning

Glöm strömbrytare och ovisshet om elförbrukningen. Med KNX-automation kan allt styras och kontrolleras på distans. En anläggning för att demonstrera detta har nu byggts upp på Elektro-Emanuels filial i Kungsbacka.

– Det enda man behöver är en dator eller mobiltelefon, säger Tobias Andersson, certifierad KNX-installatör.

Sedan 25-års jubilerande KNX uppfanns har systemet ständigt utvecklats och förfinats. I dag är det relativt enkelt att installera och via mjukvaror i datorn kan full kontroll tas över elförbrukarna i hemmet eller på företaget. Med mobilen eller datorn släcker och tänder Tobias Andersson olika belysningsgrupper, dimrar företagsskylten och avläser hur mycket värme och ventilation drar i realtid.

– Fördelen är att man snabbt kan åtgärda sin förbrukning, och man kan styra med Dali vilket gör att man också kan dimra armaturer, säger han.

Ett klick på datorn och belysningen släcks, ett annat klick och en inkopplad kamera visar hur det står till i känsliga utrymmen.

– Var man än befinner sig går det att kontrollera och åtgärda de olika funktioner man byggt in i systemet, fortsätter Tobias Andersson.

Det går förstås fortfarande att sköta exempelvis belysningen manuellt via strömbrytarna som finns kvar. Men allt är också automatiserat, glöms belysningen släcks den automatiskt när larmet kopplas in.

– Den här tekniken kommer att bli väldigt vanlig både på företag och i hemmen, spår Tobias Andersson.

Som en av Elektro-Emanuels KNX-certifierade medarbetare lever han också som han lär. Även i sitt eget hus har Tobias Andersson installerat KNX. Från en enda central strömbrytare styr han mängder av funktioner och belysning i villan. Men allt är förstås även automatiserat; när larmet kopplas in stängs vattnet och belysningen av. Såvida det inte är mörkt ute, då tänds belysningen i fönstren. Och skulle istället solen stråla går solskydden ner.

– Man kan förstås göra det enklare än så här i början, systemet kan ju byggas på efterhand, bara fantasin sätter gränserna för detta, konstaterar Tobias Andersson, KNX-certifierad installatör på Elektro-Emanuel.