Nyheter

Installation – av unik hyvel

Installation – av unik hyvel

– Ett spännande jobb, det finns inget facit på hur installationen ska gå till eftersom det är första maskinen i sitt slag, säger Robin Svensson.

När enda tillverkaren av maskiner för Varberg Timber stängde tog de saken i egna händer. Och startade ett samarbetsprojekt för tillverkning i egen regi. Nu är första hyveln på plats och snart redo för provdrift.
– Det här är ju helt nytt för oss alla, det har ju också ställt krav på elektrikerna att hitta bra lösningar, säger Mikael Persson, produktionschef på Varberg Timber.

Redan i början av december började nedmonteringen av den gamla uttjänta hyveln från 1991. Uppåt en handfull montörer från Elektro-Emanuel har sedan dess arbetat med att installera den nya, skräddarsydda, hyveln:
– Det är ett stort och spännande jobb, det finns liksom inget facit sedan tidigare eftersom detta är maskin nummer ett, säger Robin Svensson som tillsammans med Mikael Albrektsson leder jobbet. Bland annat har en ny högspänningstransformator installerats för att klara driften av de betydligt starkare motorer som den nya hyveln kräver. Även ett flertal elcentraler har bytts ut och flyttats, liksom belysningen.
– Själva installationen av hyveln har krävt en hel del tid och nya saker har kommit till under tiden, berättar Robin Svensson. Totalt satsar Varberg Timber omkring 15 miljoner kronor i den nya hyvellinjen. Men man räknar också med att få en effektivare process när allt är intrimmat:
– Fördelen med den nya maskinen är ju att vi kunnat skräddarsy den efter våra behov, exempelvis går det mycket snabbare att gå från en profil till en annan, berättar Mikael Persson. Han räknar med att man framledes ska kunna producera uppåt 500 kubikmeter per dag beroende på vad som hyvlas.