Nyheter

Hon fixade sin butik – halverade elbehovet

Hon fixade sin butik – halverade elbehovet

– Vi har fått väldigt god hjälp, ni har varit fantastiska, säger Marie Romell med adress Björn Johnsson, arbetsledare på Elektro-Emanuel.

Ombyggd entré, nya kassalinjer, kylanläggning och fräscha kyldiskar. Men storsatsningen på ICA Supermarket i Derome är knappast bara kosmetisk – elförbrukningen halveras också.
– Det känns väldigt bra och de som hjälpt till i projektet har varit helt fantastiska, säger Marie Romell som äger butiken.
Elektro-Emanuel, som haft montörerna Nicklas Langseth och Olof Lidholm på plats, har bland annat svarat för framdragning av kraft, styr samt komplett leverans/installation av en ny elcentral. Medan RM kylteknik bytt ut kylsystemet.
Det hela startade med lagkrav på utbyte av kylmedel före 2030:
– Jag tänkte att det var lika bra att börja så fort som möjligt medan ekonomin fanns, och med det följde ju också moderna kyldiskar och mycket annat, det blev till slut ett lyft för hela butiken, berättar Marie Romell som städslade sig själv som projektledare och döpte allt till Derome 2.0.
I kylanläggningen cirkulerar nu koldioxid och den värme som genereras av utrustningen när kylan bildas återvinns till golvvärme och varmvatten i butiken.
– Mycket handlar ju om att hålla nere elförbrukningen, exempelvis sitter nu dörrar och lock på allt, tidigare läckte ju mycket kyla ut direkt, fortsätter Marie Romell.
Hon köpte butiken för fem år sedan och insåg direkt att den hade stor potential:
– Jag ville göra den till en fin butik för mina kunder och anställda, säger Marie som sett omsättningen öka med 10 miljoner kronor.
Inför ombyggnaden, som dessutom skulle pågå mitt under pandemin, var hon först orolig för kundernas reaktion. Skulle de nobba röran?
– Istället ville jag de skulle bli nyfikna och intresserade av vad som hände i butiken, säger Marie som under hela tiden informerat om detta på en tavla vid ingången.
Det tycker hon har fungerat, i kombination entreprenörernas följsamhet.
– Vi har bara anlitat lokala firmor och de har varit fantastiska, konstaterar Marie Romell.