Nyheter

Höjdarjobb för exakt positionsbestämmning

Höjdarjobb för exakt positionsbestämmning

– Utsikten på arbetsplatsen är väl värt klättringen hit upp, tycker Mikael Albrektsson under installationen av GPS-utrustningen i somras.

Utsikten från Mikael Albrektssons arbetsplats är magnifik. Högt upp på Varberg Timbers silo monterar han en GPS-station som ska hjälpa tunnelbyggarna att orientera sig på centimetern när:
– Ytterligare två sådana stationer i norr och söder gör att positioneringen blir mycket exakt, säger Rickard Jäderberg på Swepos som beställt jobbet.

Företaget Swepos, som är en del av Lantmäteriet, har drygt 450 liknande referensstationer runt om i landet. I Södra Sverige samt upp längs Norrlandskusten är avståndet
mellan stationerna runt 35 kilometer. Men nu blir det betydligt tätare mellan stationerna i Varbergsområdet. Förutom på den 35 meter höga silon finns ytterligare
stationer i Trönninge och Träslövsläge.
– Den förtätning vi gör hänger ihop med bygget av Varbergstunneln där behovet av exakt positionering är stort, förklarar Rickard Jäderberg.
Användarna kan via internet eller radio koppla upp sig mot data från GPS-stationerna och få svar på sin position i realtid. Vilket såklart underlättar jobbet både på och under marken. Under några sommardagar monterade Mikael Albrektsson GPS-stationen på
toppen av silon försedd med en utanpåliggande spiraltrappa:
– Jag är inte höjdrädd, som tur är, konstaterar han.
Att Elektro-Emanuel anlitades för uppdraget beror på ett tips Rickard Jäderberg fick:
– Vi frågade fastighetsägaren och blev rekommenderade Elektro-Emanuel, och det har fungerat bra så vi är nöjda, säger han. Under sommaren har utrustningen trimmats in och är nu i drift.