Nyheter

Högklassig skola– mitt i skogen..

Högklassig skola– mitt i skogen..

Exklusivt skolprojekt i Härryda. Fr v Rasmus Sävås, Elektro-Emanuels ledande montör, Fredrik Södergren och Anders Hemlin, arbetsledare respektive platschef på Erlandsson Bygg, samt Mikael Johansson, projektledare Härryda kommun.

Den ligger mitt ute i skogen. Men märkligast med Backaskolan är nog ändå det exklusiva materialet och udda detaljerna. Cederträ i fasaden, kubbgolv i mittsektionen och specialgjorda heltäckningsmattor i lektionssalarna. – Det är det dyraste vi någonsin byggt i kommunen, vi ville ha en skola top of the line, säger Mikael Johansson, projektledare på Härryda kommun.

I Östra Backa ska ett bostadsområde växa upp. Men än så länge finns bara skolan – och skogen.
– Vi började med att avverka, berättar Anders Hemlin, platschef på Erlandsson Bygg som uppfört suterränghuset på 4 400 kvadratmeter med plats för 320 elever i klasserna F-5. På de översta våningarna finns lektionssalarna. I botten idrottshall, stort kök och matsal med hängande armaturer och punktbelysning:
– Det ska vara fint när man sitter och äter, menar Mikael Johansson. Rasmus Sävås på Elektro-Emanuel har jobbat som ledande montör på bygget sedan i höstas. Han har erfarenhet från många skolbyggen, men inget liknande detta:
– Nej, även om installationerna varit mestadels standard så är ju finishen helt fantastisk, väldigt roligt att de satsar på barnen, tycker han. Backaskolan har kostat Härryda kommun omkring 100 miljoner kronor vilket Mikael Johansson bedömer vara dubbelt så mycket som en skola av mer ordinär karaktär.
– Den är byggd utifrån det fria skolvalet, vi ville ha en exklusiv karaktär, vi ville att den skulle sticka ut, förklarar Mikael Johansson. Frånsett ett genomtänkt koncept i detaljer som återspeglar de fyra elementen är skolan också en miljöbyggnad i högsta klass – guld. Vilket ställer högra krav på exempelvis energianvändning och produkter som används i bygget.
– En miljöbyggnad guld är ovanligt, och nog ännu ovanligare när det gäller skolor, detta tillsammans med udda detaljer och kort byggtid har ju varit en utmaning, konstaterar Anders Hemlin på byggbolaget. Den speciella skolan ute i skogen hoppas man nu ska locka barnfamiljer till det nya området. Precis intill skolan byggs också ett nytt gruppboende, även där är Elektro-Emanuel engagerade i installationerna.