Nyheter

Han fixar skydd mot åskans härjningar

Han fixar skydd mot åskans härjningar

– Ett bra skydd som går snabbt att installera, konstaterar Kenneth Klang.

I somras slog åskan till på många platser i Västsverige. Med många söndriga TV-apparater och robotgräsklippare i kölvattnet. Det har lett till ett ökat behov att rädda de elektroniska prylarna:
– Att montera överspänningsskydd är en väldigt bra idé, tipsar Tomas Ekman, riskspecialist på Länsförsäkringar.
Åskskador har blivit ett allt större bekymmer för försäkringsbolagen. Ifjol betalade exempelvis Länsförsäkringar ut över 200 miljoner kronor i ersättning för blixtens framfart. Vilket fått till följd att vissa av bolagen ger rabatt på försäkringen för dem som installerar ett ”åskskydd”.
– För den som bor utanför städerna finns alla skäl att installera överspänningsskydd, det är en relativt billig åtgärd som fungerar dag och natt i väldigt många år, säger Tomas Ekman.
Det absolut allra vanligaste är att blixten tar vägen via elledningen. Och förstör all känslig elektronik i dess väg, inklusive de allt vanligare LED-lamporna. Dessutom verkar åskovädren bli allt vanligare:
– Helt klart är detta ett ökande problem i samhället, vissa delar av landet är också mer drabbade, exempelvis i Syd- och Västsverige , fortsätter Tomas Ekman.
Även om skador ersätts blir det knappast gratis för husägaren:
– Nej, det kan ändå bli både dyrt och besvärligt, konstaterar Tomas Ekman.
Överspänningsskyddet går även snabbt att installera till en klart rimlig kostnad:
– Fler borde absolut göra detta, anser elmontören Kenneth Klang på Elektro-Emanuel.