Nyheter

Ett pärlband av förskolor i orderboken

Ett pärlband av förskolor i orderboken

Förskolor på rad i olika stadier. – Det finns nog ett uppdämt behov av nya förskolor i kommunerna, tror Hasse Thomasson, projektledare på Elektro-Emanuel kan vara en förklaring.

De finns på ritstadiet, som betongplatta, under uppbyggnad eller precis färdiga. Det råder förskoleboom hos Elektro-Emanuel. – Vi har gjort många förskolor tidigare också, men nu är det något alldeles extra, konstaterar Anders Emanuelsson, VD på Elektro-Emanuel.

I Varberg, Landvetter, Mölnlycke och Göteborg byggs det förskolor som aldrig förr. På kort tid har Elektro-Emanuel kontrakterats i bygget av ett 10-tal nya förskolor. De befinner sig i olika stadier; från projektering på pappret till precis färdiga att tas i bruk. Bara i Varberg har Elektro-Emanuel kontrakt gällande fem nya förskolor, varav en precis blivit klar.
– Kanske upplevs vi som bra på det här med förskolor, och nya förskolor är nog ett eftersatt behov i många kommuner, tror Anders Emanuelsson. Det stämmer också enligt Agneta Svenberg, verksamhetschef i Varbergs kommun:
– Befolkningen växer och vi har många förskolor byggda på 70-talet där man måste bestämma sig om renovering eller nybygge, säger hon. Bostadsbyggande på ett ställe kan också resultera i behov av förskolor i ett helt annat område:
– När det byggdes lägenheter i Veddige sålde många äldre sina hus och de villorna befolkades med barnfamiljer och då uppstod behov av förskoleplatser, berättar hon. I Varberg har behovet av förskolor lösts temporärt med paviljonger på flera ställen. Och nya förskolor ska nu ersätta flera sådana arrangemang:
– Det är ju både en stor kostnad och heller ingen långsiktig lösning med paviljonger, säger Agneta Svenberg. I Kviberg utanför Göteborg uppförs just nu en av de större förskolorna, en byggnad i två våningar. Här jobbar tre montörer från Elektro- Emanuel med att installera kraft, belysning, larm- och passagesystem.
– Det speciella är kanske att det finns många rum som ska kunna låsas och larmas, det blir väldigt mycket kabeldragning, berättar Simon Karlsson, ledande montör på bygget som ska vara klart mot slutet av året. Numera har förskolorna också ofta blivit sina egna elproducenter:
– Solceller är något vi också ska installera här på förskolan i Veddige, berättar Hasse Thomasson, projektledare på Elektro-Emanuel för de många förskolebyggena.