Nyheter

De fixar ljuset – innan mörkret är över oss…

De fixar ljuset – innan mörkret är över oss…

– Skönt att få belysningen åtgärdad i tid, tycker Mattias Olsson, depåchef på Stål & Hyr som tog hjälp av Björn Johnsson och Felix Alfredsson på Elektro-Emanuel.

När mörkret faller blir belysningen betydelsefull. Det har man tagit höjd för på Stål och Hyr i Varberg där ytterbelysningen redan innan byts ut mot effektivare LED-armaturer. – Det skulle väl ha gjorts för flera år sedan, nu ska höstmörkret inte vara något problem, säger Mattias Olsson, depåchef på företaget.
Stål & Hyr, grundat i Varberg 1979, förser bygg- och anläggningsbranschen med maskiner och verktyg av alla möjliga slag. Förutom i Varberg finns företaget också på en handfull andra orter på Västkusten. I flera stora lagerhallar rullar maskiner in och ut i en aldrig sinande ström. Därför är den utvändiga belysningen också viktig:
– Vår ytterbelysning har varit dålig länge, ska bli skönt att få den åtgärdad, säger Mattias Olsson. Gamla armaturer med högtrycksnatrium och kvicksilver ersätts med LED-armaturer med ett ljusutbyte på omkring 130 lm/W, och brinntider på runt 100 000 timmar. – eller uppåt 25 år när man pratar ytterbelysning! Vilket såväl sänker energikostnaden samtidigt som belysningen förbättras.
– I just dessa armaturer kan vi justera ljusstyrkan efter behov vilket förstås underlättar ett bra slutresultat, säger Björn Johnsson, arbetsledare på Elektro-Emanuel. Han poängterar också betydelsen av att göra åtgärderna i tid:
– Det är ju smart att byta belysning innan mörkret fallit och man upptäcker att det är ett måste, det blir både enklare och smidigare för alla parter, säger han.