Nyheter

De fixar avloppsrening i Sölvesborg

De fixar avloppsrening i Sölvesborg

Projekledaren Martin Vendelstrand flankeras av ledande montören Victor Tunefjord och Anton Samuelsson framför utrustning Elektro-Emanuel levererat och installerat.

Ett lyft för Östersjön. Så beskriver VA-chefen i Sölvesborg bygget av det nya reningsverket i Nogersund där Elektro-Emanuel levererar en komplett anläggning.
– Projektet har flutit på jättebra, alla samarbetar och är väldigt lösningsfokuserade, säger Lotta Wildt-Persson.
Med Veolia som totalentreprenör i partneringprojektet startade montagearbetet för Elektro-Emanuels del i april i år. Och redan i februari ska första linjen tas i drift. På plats finns två av Elektro-Emanuels egna montörer plus en handfull inhyrda.
– Det är rätt omfattande arbete som ska göras på ganska kort tid så därför behöver vi lite extra folk, säger Martin Vendelstrand, projektledare på Elektro-Emanuel. Konstruktion, ställverk, apparatskåp och centraler produceras i Veddige. På plats installeras allmän el, processel, belysning, passagesystem, brandlarm, solceller och reservkraft. Reningsverket byggs i princip runt ett gammalt befintligt. Medan detta har en kapacitet för 6 000 personer kommer det nya klara hela 26 000.
– Det blir också kväverening i det nya verket som kommer att betyda mycket för Östersjön, säger Lotta Wildt-Persson.
Förutom detta testas också en ny så kallad MBBR-process. Ett plastbärarmaterial med mer yta för bakterierna vilket minskar kravet på bassängernas storlek. Redan i början av nästa år ska första linjen i verket köras igång. Därefter rivs det gamla reningsverket och sedan byggs linje två.
– Nu jobbar vi mycket med provning i maskinbyggnad ett, men även med brandlarm och passagesystem, berättar Victor Tunefjord, ledande montör på bygget.
Tillsammans med Anton Samuelsson bor de i en hyrd villa nära reningsverket under veckorna.
– Det blir långa dagar, men det funkar bra, inga konstigheter, säger Victor Tunefjord.