Nyheter

De fixade ljuset i tunneln

De fixade ljuset i tunneln

Gänget som gjorde tunneljobbet. Fr v Ludvig Nordgren, Tobias Selin, Carl Selin, Martin Vendelstrand, Roger Ivarsson, Viktor Svensson och Birol Adem.

Under fyra intensiva sommarveckor bytte Elektro-Emanuel ställverk i Gnistängstunneln i Göteborg. Ett arbete som krävde avstängning av ena tunnelröret och som nu rosas av Trafikverket: – Ett fantastiskt väl genomfört jobb med en helt föredömlig planering, jag är grymt imponerad, utbrister Björn Carselid, projektledare på Trafikverket.

Redan i maj började jobbet med bytet av det ena ställverket som ligger utanför tunneln. I juli fortsatte det sedan med de två resterande ställverken och styrsystemen inne i det 712 meter långa tunnelröret. Då med trafiken avstängd under fyra veckor. Den tid som stod till buds för jobbet: – Planeringen har därför varit väldigt viktig, vi ägnade mycket tid i början åt att kontrollera anläggningen mot ritningarna, den är ju trots allt en gammal anläggning byggd på 1970-talet, berättar Martin Vendelstrand, projektledare på Elektro-Emanuel. Men det var inte bara att stänga av allt och starta jobbet. – Trafiken flyter ju på i det andra tunnelröret och vi fick börja med att installera provisoriska ställverk, belysning, ventilation och trafiktavlor måste ju fungera där under jobbet, berättar Martin Vendelstrand. Med åtta man på plats låg man också före tidsschemat i mitten av juli. – Att säkra upp med folk har varit vitigt eftersom vi inte kommer åt ställverken igen när trafiken släpps på, fortsätter han. Och en helg i slutet av juli kunde så åter trafiken (55 000 fordin/dygn) släppas på i Gnistängstunneln. – Tidschemat hölls till punkt och pricka, den reservvecka vi avsatt behövdes inte, det här var utmärkt hanterat på alla sätt och vis, säger Björn Carselid på Trafikverket. Det var också första gången han samarbetade med Elektro-Emanuel och har idel lovord: – De är jätteduktiga, utan tvekan. Och jobbet gick fort utan att de verkade det minsta stressade, jag kan inte säga annat än att vi är väldigt nöjda…