Nyheter

Brojobb på väg att gå i mål

Brojobb på väg att gå i mål

Brobyggare. Fr v 0scar Söderlund, Anton Samuelsson, Rasmus Erlandsson, Samuel Andersson, Carl-Johan Nordwall (ledande montör), Henrik Vendelstrand (projektledare), Carl Selin (ledande montör)

Ett prestigebygge och nytt landmärke i Göteborg för ett sekel framåt är snart i hamn. Den nya Hisingsbron öppnade delvis för trafik i början av maj.
– Det är hedrande att ha fått vara med om ett så stort och spännande projekt, säger Henrik Vendelstrand, projektledare på Elektro-Emanuel som nu snart kan pusta ut.

För Elektro-Emanuels del har jobbet pågått i närmare tre år. Uppdraget har varit att förse den 12 meter höga brons ramper, och lyftbord i mitten, med kraft. Samt ramper och kollektivtrafikbro med arkitektonisk belysning. Liksom leveranser av ställverk, elcentraler, nätstationer och brandlarmsystem. Totalt har det för de mellan sex och tio elmontörerna handlat om att installera drygt fem kilometer tunga kabelstegar, 25 ton kabel och över 500 ljusarmaturer av olika slag.
– Kraftförsörjningen via två teknikrum på ömse sidor bron och belysningen har varit den stora biten, berättar Henrik Vendelstrand.
Den 9 maj öppnades bron för bil- cykel och gångtrafik. Däremot dröjer det till i augusti innan spårvagnarna kan rulla över det nya landmärket. En hel del jobb återstår alltså innan hela bropassagen kan tas i full drift, bland annat installationer av arkitektonisk belysning av kollektivbron, såväl på in- som utsidan.
– Vi installerar också en ny hållplats i anslutning till bron samt kraft och signalkablage till spårvägen, säger Henrik Vendelstrand.