Nyheter

Bostäder i långa banor

Bostäder i långa banor

Stora bostadsprojekt på gång. Så här ska det se ut på Västra Sörse i Varberg om några år.

Elektrifiering av bostäder har åter blivit en stor uppgift för Elektro-Emanuel. I dagsläget handlar det om flera hundra lägenheter. Flest i Varberg där 11 hus ska växa upp på Sörseområdet:
– För oss är det ett stort jobb, vi kommer att lägga runt 22 000 timmar enbart på det projektet, berättar Henrik Vendelstrand, projektledare på Elektro-Emanuel.

Där parkeringar och garage nu ligger ska husen börja byggas vid halvårsskiftet nästa år. Först om dryga tre år ska den sista hyresgästen vara inflyttad.
– Intresset är stort, vi har ju en lång bostadskö och ett jättestort behov av nya bostäder, säger Lina Hjalmarsson, som leder projektet hos Varbergs Bostads AB. För själva bygget har Tage & Söner totalentreprenad. Det hela kommer att ske i etapper varav den första redan påbörjas med förberedelser på den parkering där husen ska byggas. Den 6 december togs det officiella första spadtaget vid ett evenemang i Sparbankshallen i Varberg. För Elektro-Emanuels del börjar det egentliga jobbet någon gång till våren. Vilket handlar om att förse husen med bland annat kraft, belysning och passagesystem.
– Vi räknar med att ha en fyra, fem montörer på plats under den långa byggtiden, berättar Henrik Vendelstrand. Ungefär samtidigt startar ett liknande projekt i Krokslätt, Mölndal. Där ska 110 bostadsrättslägenheter byggas för inflyttning under 2019. Byggföretaget K21 är huvudentreprenör och markarbeten pågår redan inför byggstarten av husen till våren. Även där har Elektro-Emanuel uppdraget att installera all el i bostäderna:
– För oss kommer båda projekten att löpa parallellt, totalt handlar det om installationer i drygt 330 lägenheter de närmaste åren, vi kommer att ha uppåt ett 10-tal montörer sysselsatta med detta, fortsätter Henrik Vendelstrand. Och det är en historiskt stor andel av Elektro-Emanuels personal sysselsatta inom just det området:
– Det var länge sedan vi hade så stort engagemang i bostäder, väldigt roligt, säger Anders Emanuelsson, VD på Elektro-Emanuel.