Nyheter

Alla boende kan ha elbil

Alla boende kan ha elbil

– Vi kan lätt räkna hem den här investeringen, säger Gunnar Örnmark (t h) om garaget som
försetts med laddboxar till alla boende i huset, installerade av Alexander Skantze med flera.

De är först i Kungsbacka, kanske i hela landet. Alla boende i de tre punkthusen kan nu skaffa elbil och ladda den på sin garageplats. För Gunnar Örnmark i bostadsrättsföreningens ledning var installationen av laddboxar självklar:
– Samhället strävar åt detta håll och investeringen är lätt att räkna hem, konstaterar han.

För snart fem år sedan stod de 88 lägenheterna centralt i Kungsbacka klara för inflyttning. Unikt för bygget då var det garage som placerades under husen varifrån
man bekvämt kan ta hissen upp till sin lägenhet. Nu gör 32 laddboxar (med dubbla anslutningar) som kan ”tanka” 64 elbilar det ännu mer utmärkande:
– Alla som har en garageplats kan också skaffa en elbil nu, det tror jag också många kommer att göra, säger Gunnar Örnmark. För det kan bli en bra affär:
– Rent ekonomiskt är laddboxen betald efter 1500 mil i elbil jämfört med dagens bensinpris, säger han.
För varje medlem har Naturvårdsverket bidragit med hälften av kostnaden. Inga andra avgifter tillkommer sedan utöver strömmen.
– Vi var noga med att det inte fick bli några månadsavgifter, och det enda av de fyra företag vi kontaktade vid upphandlingen som kunde möta våra krav var Elektro-Emanuel, berättar han.
Och resultatet med laddboxarna på rad är han minst sagt nöjd med:
– Det är en mycket proffsig och snygg installation, en ögonfröjd i garaget, säger han.
Det rent estetiska var också väldigt viktigt menar Alexander Skantze som var med och installerade boxarna:
– Eftersom det är en öppen yta måste det ju bli så snyggt som möjligt, säger han.
Alla laddboxar är lastbalanserade och anslutna till en molntjänst. Där finns uppgifter om vad varje användare laddat för, liksom inställningar om vilken box man får ladda på med sin egna RFID tagg. Någon ”tjuvtankning” i garaget är alltså knappast att tänka på…